50-års konfirmanter 2015

En solfylt og varm søndag den 13. juni 1965 stod det 13 konfirmanter i Vistdal kirke. De kunne både salmevers og fadervår, og alle kunne trippe ut av kirken som ny-konfirmerte. Da de ble stilt opp på sørsiden av kirken for å bli foreviget av fotografen stakk lyset i øynene. Men de unge var velsignet på flere måter den dagen - de hadde hvite kapper. Verre var det for presten som holdt på å smelte under den svarte kjolen.

Vel 50 år senere, en solfylt og varm søndag den 13. september var 10 av disse konfirmantene igjen samlet i kirken. Da de måtte stille seg opp i trappen til sakristiet for å presentere seg for bygdefolket var de minst like nervøse som for 50 år siden. Årets konfirmanter, som ble stilt opp ved siden av, virket langt roligere og mer avslappet.

Etterpå var det også denne gang fotografering i solveggen utenfor kirken. Men nå var de langt mindre disiplinerte, og så vimsete at det var vanskelig å få knipse et bilde av alle samtidig. Mer alvorlig var stemningen da alle gikk bort til gravene til de to som også ble konfirmerte i 1965, men som nå er døde. Det ble lagt ned blomster på gravene.

Soknerådet hadde invitert til middag og kaffe på bedehuset for konfirmanter og ektefeller. Det ble servert viltgryte av hjort (kortreist mat - dyret var skutt noen hundre meter fra kirken). Ved matbordet ble det ikke mye pinlig stillhet; praten gikk livlig og mange gode gamle og nye historier ble fortalt.

Det rettes en stor takk til soknerådet som stod bak dette arrangementet, både i kirken og på bedehuset. Det er imponerende at frivillige stiller opp på denne måten.

Takk til Audun Helge Nerland for tekst og bilder.