En hyllest til Vistdal

Av Einar Nerland

"Ja, jeg elsker denne bygda, . . . ". Ja, her er det inspirasjon nok til å skrive mange flere vers til nasjonalsangen! Mon tru om ikke Bjørnstjerne Bjørnson tok mye av sin inspirasjon herfra da han skrev denne i 1859. For her i Vistdal finnes det meste; fjell, sjø og elver - jakt, fiske og friluftsliv - jordbruk og arbeidsplasser - kulturliv og idrettsliv - og ikke minst; masse gjestfrie og hyggelige mennesker.

Selv om jeg flyttet ut fra bygda for snart 45 år siden, føler jeg meg fortsatt som en "Vestaling". Også kona mi, Vigdis, som kommer fra Østlandet, sier "Hæm te Vestaln" hver gang vi skal hit - hun har til og med begynt å uttale en del ord på "Vesdalsk". Jeg har nå blitt pensjonist, og Vigdis vil bli pensjonist om ca. 2 år. Vi gleder oss til å kunne tilbringe mye mer tid på hytta i Vistdal.

"De e de same kor i bor her i ver`n, bære i ser meddagshaun", sa min far da han flyttet ned på "Heimen". Meddagshaun var for oss på Reiten det samme som Kjøvhaugen. Det er mange "meddagshauer" i Vistdal, alt etter hvor sola står ved middagstid. I gamle dager var sola klokke og minte om at det nå var tid for middag og middagshvil som kunne vare fra 12 til 2.

Både far og mor fikk leve sine siste år på "Heimen" i Vistdal. De hadde det godt og trivdes meget godt. Tusen takk til betjeningen på "Heimen"! Det bør være en selvfølgelig menneskerett å få bu der en selv ønsker bu, og for eldre mennesker er det spesielt viktig å kunne bu i nærheten av sine, og at de kan se "Meddagshaun".


Med vennlig hilsen og lykke til videre med nettsiden,
Einar (Reiten) Nerland.

Einar Nerland ved Loftskaret, med utsikt mot Isfjorden og romsdalsfjella.